Didier Doué – Top-bio uit Montgueux


Het domaine Didier Doué ligt in de Champagne … in het voor zeer velen geheel onbekende deelgebiedje rond (onder) Montgueux in de Aube. Sommigen kennen nog wel de Coteaux de Sézanne, en/of de Côtes de Bar (Noord en Zuid, waar verrassend andere rosés vandaan komen al zijn die niet mijn kopje bubbels) maar deze vlek … Als sub-appellation ten Westen van Troyes is het ook niet zo groot. We hebben het over twee kanten van één heuvel waar het dorpje bovenop ligt, en nog wat wijngaarden even verderop. Dat de wijnen van hier niet zo bekend zijn in Nederland… Men doet niet zo (zeg maar nauwelijks if anything) aan marketing, want alle productie verkoopt men in eigen land al vanzelf. En toch heeft men geen kapsones, ook niet tegenover de enkele passerende Hollandse wijnimporteur; men is gewoon maximaal product-gefocust. Montgueux dus, Mons Gothorum de Gothen-berg.
Maar die ene heuvel is wel fantastisch terroir. Aan de achterkant ervan wordt de grond (‘rots’) afgegraven om er schoolbordkrijtjes van te maken. Zonder bleek. Want het is al zo spierwit; toen we er waren was het met een zonnetje letterlijk oogverblindend wit. En op dat soort grond (nou ja, met hier en daar een sliertje mergel, zie onderin, anders groeit er te weinig) gedijt de Chardonnay natuurlijk in volle glorie.

Le domaine Champagne Didier Doué heeft daar 7 percelen, ongeveer 5 hectare, met 90% Chardonnay Blanc en 10% Pinot Noir. Het was grootvader die in 1975 begon met de wijnbouw, en het wijnmaken in 1980. Het weer is een kruising tussen gematigd zeeklimaat van de Atlantische kant, gemengd met een eerste beetje continentaal klimaat; ideaal afgewogen dus. De grond van Didier Doué is een optimale combinatie van pure kalk, kalkgrind, Kimmeridgien kalk en dito mergel. Voor de kenners: Dus weinig midden-Jura Kimmeridgien, en heel veel Turonien (Turoon) uit de late Krijt-tijd.
Didier Doué werkt volledig en ECOCERT-gecertificeerd biologisch. Ook wordt bijvoorbeeld de enkele oogstnacht door de stand van planeten en sterren bepaald: men werkt bijna biodynamisch maar kwaliteit gaat vóór zodat bij hoge uitzondering wordt afgeweken van die strengste eisen. Voor de vinificatie wordt gebruik gemaakt van (inox) vaten die precies groot genoeg zijn om per perceel apart te kunnen verwerken. De witte wijnen krijgen allen een ronde malo. De rémuage is handmatig, met telkens 1/8 tot 1/4 slag. Na één tot drie jaar rijpen op lat, wordt de dégorgement spontaan gedaan – springen door druk in de fles, niet door koppen van de fles, want de capsule wordt handmatig met een flesopener eraf gehaald…
In de wijngaarden richt men zich sterk op behoud van de natuur, voor behoud van de planeet: Alle “on”kruid in de wijngaarden blijft gewoon staan, om een gezonde en natuurlijke balans van bloemen en insecten te handhaven die voor natuurlijke bescherming van de wijnstokken zorgen. Ingrepen, voor zover überhaupt (alleen bij hoge uitzondering) nodig, worden afgestemd op de cycli van de maan. De enige (toegelaten) uitzondering op de eisen van volledig biologische wijnbouw is een, overigens duurzame-bosbouw-gecertificeerde naastgelegen houtbedrijf. De oogst is handmatig, natuurlijk.
In de vinificatie geldt nog: De gebruikte pers is een traditionele Champagne-pers; groot, horizontaal, met afstroom van het sap op zwaartekracht. De temperatuurbeheersing in de wijnmakerij en kelders is free cooling; op basis van ventilatie (spontaan natuurlijk, met enige hulp). De kartonnen verpakkingen (dozen etc) zijn allemaal op lage milieu-impact gekozen.
Sowieso gebruikt men een batterij zonnecellen die minstens genoeg leveren voor de eigen stroomvoorziening, en men werkt overigens CO2-neutraal.

Wij voeren de wijnen van Didier Doué:

  • Sélection
  • Rosé
  • Nature
  • Prestige
  • Millésimé 2006

Maverisk / Étoiles du Nord