Florence Pelletier: Coiffy met kwaliteit; bio et troppo

Reeds in de 9e eeuw gaf de zeer machtige bisschop van Langres opdracht om wijn aan te planten bij Coiffy, en de wijnen hadden begin 13e eeuw een grote bekendheid om hun kwaliteit. Door de phylloxera-plaag en concurrentie was er in 1880 nog maar 215 hectare over en restte uiteindelijk maar zo’n 3 hectare met oude druivensoorten die alleen voor tafelconsumptie geschikt waren, toen in 1983 de eerste her-aanplant van een kleine 9 hectare van start ging.
De aanzet hiertoe werd gegeven door Henri Pelletier, toenmalig burgemeester van Coiffy-le-Haut, met de stichting van de Vereniging Coteaux de Coiffy in een poging de neergang van Coiffy en de leegloop van het Franse platteland om te keren.

De wijgaarden, tegenwoordig alweer 26 hectare, liggen tussen de 300 en 400 meter hoogte, op behoorlijk steile hellingen aan de Westelijke uitlopers van het Saône-plateau dat overgaat in de Noord-Westelijke Vogezen. De Zuid-West georiënteerde hellingen kijken uit op de vallei van de Petit-Amance en liggen beschut tegen koude Noordenwind en vol op de zon.
De grond is kleiïg met mergel-granietbrokken, zogenaamde Rhaetiaanse zandsteen met Beaumont-dolomiet en mergel met Laat-Krijt opper-Keuper klei. Ik verzin dit niet …
De aanplant ‘en lyre’ (horizontaal langs lijnen, met de wijnstokken tussen V-vormige stokken) bevordert de groei in dit semi-continentale Noord-Oost-Franse weer; de wortels staan stevig en het blad groeit in twee waaiers die maximaal de zon kunnen vangen. Ook de druifrijping kan hierdoor beter verlopen.

Heden ten dage heeft de familie Pelletier zo’n 10 hectare in productie met nog 2 hectare verse aanplant, in Coiffy-le-Haut, Coiffy-le-Bas en Laneuvelle; de drie gemeenschappen van de appellation Coteaux de Coiffy.

Met de officiële Bio-certificering sinds 2009 heeft het Domaine Florence Pelletier een belangrijke stap genomen op weg naar volledig biodynamische wijnbouw met nature-wijnen (zonder sulfiet-toevoeging). De regels van het bio-wijnbouwen worden strikt nageleefd, maar voor de biodynamische ‘regels’ en werkwijzen wordt vooralsnog niet zó fanatiek nagestreefd dat de kwaliteit eronder zou lijden – de kwaliteit staat voorop. Dat is te merken; anders dan bij andere her-starte wijngebieden en wijnmakers, richten Florence en Pierre Pelletier zich al direct op hoge kwaliteit en goede bewaarbaarheid. Natuurlijk wordt bourdeauxse pap gebruikt, dat mag ook volgens de regels en is in deze streken welhaast onvermijdelijk, maar er wordt heel voorzichtig mee omgegaan. Verder wordt er dus niets gedaan met pesticides of kunstmest, maar wel met natuurlijke schimmel- en insekten-bestrijding door diverse soorten ‘on’kruid dat tussen de wijnstokken groeit.
Hierdoor kan ook met een flinke diversiteit aan natuurlijk op de druif voorkomende gisten worden gewerkt, zonder dat er met gisten uit een lab hoeft te worden gerommeld maar dus juist wel een langere en harmonieuze vinificatie mogelijk is.

Uit de range van producten kozen wij voor de volgende wijnen van Florence Pelletier:

  • Auxerrois-Chardonnay 2014; mooie citruszuren, mooie zwemen van honing
  • Pinot Noir; de lichte, fruitige, maar niet té, Standaard
  • Pinot Noir Réserve 2012; uit een groots jaar, een grootse wijn
  • Ophéliange; de mousserende Méthode Traditionelle die op zichzelf staat


[Nota bene, vraag behalve bovenstaande eens om de Atout Coeur … deze speciale Pinot Noit gaat buiten de reguliere collectie om en is slechts op verzoek leverbaar…]

Maverisk / Étoiles du Nord