Renard-Barnier; van elders, duidelijk anders

Sinds eind negentiende eeuw in de familie. Langzaam door Gaston Renard en zijn vrouw Alice Barnier losgemaakt uit de toen normale verkoop van druiven via opkopers die de boel vaak flesten.
Marcel Renard ging eind jaren ’40 tot 1974 uitbreiden, in wijngaarden, gebouwen etc., telkens opkopend als de grondprijs laag was. Zoon Gérard en dochter Michèle (Boulonnais) zetten het werk in de jaren ’70 voort en zorgden voor professionalisering van het merk.
Sinds 2005 hebben (zoon) Benôit Renard en (zoon) Sylvain Boulonnais de zaak nog verder gemoderniseerd en de kwaliteit nog verder omhooggebracht, met aandacht voor milieubewust werken (zonder focus op de regeltjes). Het grootste deel van de productie wordt in Frankrijk verkocht, met nog een klein beetje afzet in Engeland. En Nederland ..?
De druiven komen van vier verschillende wijngaarden:

  • Villevenard, Côteaux de Petit Morin; deze kleine heuveltjes met hun rijke kleileem liggen op de laatste glooiingen van de Champagne en Brie, en zijn beplant met Pinot Meunier voor frisheid en fruitigheid in de assemblages;
  • Arconville, Côte des Bar; de mergelige ondergrond in het district Aube zorgt voor een prima expressie van de Pinot Noir, met ronde smaken en complexe aromas;
  • Broyes, Côteaux de Sézannais; De windgevoelige hoek van de kalkrijke Sézannais heuvels zijn feiteijk de uitlopers van de Côte de Blancs. Hierdoor kan niet alleen de Pinot Meunier hier terecht maar ook de Chardonnay;
  • Vertus, Côte des Blancs. De typische krijtige grond, officieel Premier Cru geklasseerd, geeft de Chardonnay hier mineraliteit en finesse mee.

We kwamen dit huis tegen door een tip. Dat ze niet op de ProWein 2017 stonden, en voor de smaak- en wijn/spijs-beschrijvingen een professional hadden ingehuurd met ‘eens heel wat andere dan anders’ resultaten, maakte ze interessant. Na proeven en petit comité, kamen we tot de conclusie dat we hier zeer volwassen, verfijnde wijnen te pakken hebben — wie goed proeft, merkt de subtiele maar besliste verschillen met gangbare smaakprofielen.

Wij selecteerden de volgende producten van Renard-Barnier:

  • Cuvée Réserve
  • Cuvée Speciale
  • Blanc de Blancs
  • Millésimé 2009
Maverisk / Étoiles du Nord