Terre di San Venanzio Fortunato – Prosecco met St.

Wat een gepaste eerbied – dit wijnhuis is vernoemd naar de beschermheilige van de Prosecco, San Venanzio. Nu denken de ouderen onder ons wellicht eerst aan frater Venantius van Wim Sonneveld, maar we hebben hier toch echt van doen met een serieus verhaal.
Bekend als bisschop van Poitiers was Venanzio Onorio Clemenziano Fortunato, geboren in Valdobbiadene in de 6e eeuw, auteur van enkele prachtig geïllustreerde teksten over de wijnbouw en het wijnmaken – afgezien van fraai verluchte heilige teksten en vele hymnes; waarvan sommigen nog heden ten dage worden gebruikt. Zoals men zelf zegt: “De naam van het huis roept dan ook bij betrokkenen de herinnering op aan het land, prachtig maar veeleisend; de wijncultuur, met lokale specialiteiten en al eeuwen gevestigd; de poëzie van een fascinerend beroep; en de gedachte aan het goede fortuin hier te mogen wonen en werken.”
Er wordt op kleine schaal maar met alle aandacht op kwaliteit gewerkt aan Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, in de varianten Brut, Extra Dry, Dry Vintage, Superiore di Cartizze en sinds 2015 Brut Demi Long. Alle druiven, zorgvuldig dus hand-geselecteerd komen allen uit het Valdobbiadene-subgebied waar het land met minimale omgevingsimpact worden bewerkt.
De oogst wordt zacht gekneusd, en de laatste 10% van deze vin de goutte wordt zelfs nog afgetapt. In alle productiefasen wordt de temperatuur strikt gecontroleerd om de typische aroma’s te conserveren. Ook wordt de wijn veel rust gegeven om geheel natuurlijk tot rust te komen.
De spumanti Terre di San Venanzio Fortunato hebben een geminimaliseerde dosis sulfieten en gaan ongefliterd op fles, waardoor de mousse lang aanhoudt.

Wij selecteerden uit de redelijk brede range met diverse speciale edities, de volgende wijnen van de Terre:

  • Treviso DOC Extra Dry – Als basis-Prosecco al hoogstaand;
  • DOCG Valdobbiadene Brut Superiore – een top-wijn, prachtig spumante;
  • DOCG Valdobbiadene Extra Dry Superiore – een juweel.


Voor de liefhebber: De wijngaarden liggen meestens in het Cartizze-areaal:

Maverisk / Étoiles du Nord