Valle dell’Acate – 7 terroirs in één


Passend in de omgeving… in alle rust, alles uit de grond halen wat er inzit. Ieder terroir is anders…
Op een wat afgelegen plek aan de Noord-rand van het Vittoria-wijngebied op Zuid-Oost Sicilië, vonden we (na veel zoeken en navragen in het plat-Siciliaans…) deze parel. Aan de Noord-zijde van een Oost-West lopende slenk liggen de wijngaarden … op wel zeven verschillende grondsoorten. Ieder beplant met de best passende lokale druif, zodat de wijnen hun respectievelijke terroir het best tot expressie brengen.
Dat zijn ze, te weten:

 • Gele aarde: Deze velden liggen richting de kust, waar een zand-klei structuur in relatief lichte grond resulteert, voor frisse witte wijnen met een complexe neus. Dit zijn de Insolia DOC en Zagra Grillo DOC; de eerste droog en toch parfummig, de tweede voller en mineralig.
 • Witte aarde: deze wijngaard ligt op een klein plateau 250m boven zeeniveau met zeer arme kalkgrond – die de wijn juist veel diepte geeft. De stokken hebben hierdoor best wat te lijden, waardoor de druiven juist uitstekend geconcentreerd sap leveren. Door de zeebries wordt dit getemperd waardoor de rijping beter is. Van deze wijngaard komt de Bidis Chardonnay DOC; krachtig, intens en toch delicaat wit.
 • Zwarte aarde met witte kiezel: Deze wijngaarden liggen op ongeveer 100m boven zeespiegel. De aarde is zwart van het stof van de Etna, nogal compact maar met veel witte kiezels (van grind tot bijna kei-groot). Hierdoor kunnen de wortels veel lucht krijgen en flink diep groeien. Van deze grond komt de Frappato DOC met relatief complexe geuren en een zachte zuurgraad.
 • Rode aarde: Deze ligt op wat het ‘Bidini Soprano’ plateau heet. De bodem bestaat uit een behoorlijk dikke laag gemengd rood zand en donkere, halfdichte aarde. Waar de grond donker rood is, staat de Nero d’Avola, op de lichter rode grond staat Frappato. De wijn van beide is dan ook de fameuze 60% Nero d’Avola – 40% Frappato blend Cerasuolo di Vittoria, DOCG voor een reden en kroonjuweel van Valle dell’Acate.
 • Zwarte aarde: Ongeveer 120m boven de zeespiegel ligt deze zeer donkere, bijna zwarte aarde, gemiddeld tot zeer compact van structuur met een flinke dosis zwart grind. De stokken hier zijn om en nabij 20 jaar oud en geven de Nero d’Avola voor Il Moro DOC, stevig gestructureede wijn met duidelijk rood fruit (blauwe bessen, framboos en donkere kersen) en chocolade-achtige tannines – niet al te zwaar, krachtig maar elegant.
 • Oranjerode aarde: Deze Syrah wijngaard ligt op hogere grond (200m boven zee); de aarde is extreem licht met een oranjerode bodem, en geeft de wijnen veel structuur en complexiteit met hints van Balsamico, herkenbaar in het eindproduct, de Rusciano IGT.
 • Oker-aarde: Een kalkrijke grond met veel geel zand erdoorheen, zacht en soepel. Deze karakteristieken komen het best tot hun recht met Nero d’Avola, en Valle dell’Acate maakt van een klein perceel, met een kleine opbrengst van slechts 800 gram druiven per plant, de grootse Tané IGT.

Naast de witte Insolia maakt Valle dell’Acate ook een rode gemakkelijker toegankelijke wijn; de Tenuta Ibidini Nero d’Avola DOC.

Wij selecteerden op basis van uitgebreid proefwerk van Valle dell’Acate:

 • Rode aarde: Cerasuolo de Vittoria; met reden DOCG ..!
 • Zwarte aarde / witte kiezel: Frappato; licht, jong en wild
 • Zwarte aarde: Il Moro Nero d’Avola; stevig maar zacht
 • Oker aarde: Tanè Rosso; de grootse bewaarwijn – update: juli 2022 geproefd, en prima voor nu tot twee jaar!
 • Gele aarde: Zagra Grillo; veel-zijdig wit, fiche hier
 • En de Ibidini Insolia en Nero d’Avola…

Oh, en men is sterk gericht op eco-vriendelijke wijnbouw en productie. Niet helemaal bio-organisch-dynamisch, maar wel officieel gecertificeerd. Gewoon, omdat dat in de aard van de traditie en de focus op de lange termijn ligt.De historie van het wijnhuis gaat al lang terug. Begin 19e eeuw startte Guiseppe Jacono de Acate-cantina in het Dirillo-dal van de Bidini streek. Na vijf generaties heeft nu Geatana het heft in handen, samen met de Ferreri-familie. Als graag geziene gast in de beter kringen van Milaan, én in de driehoek Acate-Comiso-Vittoria, waar ook zij de overgeleverde tradities en wil om de wijnen, zeker de Cerasuolo di Vittoria DOCG, naar nog grotere hoogtes te tillen:
(De oude wijnmakerij is er nog, met geultjes voor de afvoer van vers geperste wijnen…)

Maverisk / Étoiles du Nord