Jean Perrier & Fils, Savoie-hart


Een wijnhuis in het hart van de Savoie, met een hart voor traditie…
Het begon in 1853 met de aankoop van een kelder met omliggende wijngaarden in St André les Marches.
Het begon in 1911 met de aankoop van een kelder met omliggende wijngaarden in St André les Marches – opnieuw, omdat de phylloxera alle wijnstokken had vernield. De wijn wordt met een ezeltje aan de lokale cafés geleverd. Het begon pas goed in 1947, na WOII dus, toen Jean Victor – (generaties herhaald) zoon van Jean – Perrier als éérste wijnbouwer in de Savoie wijn in flessen begint te doen. Daarna gaat het hard, met uitbreiding op uitbreiding, in 1973 met de AOC-status, en in 2002 met de aanschaf van Chateau Monterminod. Uiteindelijk is nu zo’n 60 hectare onder beheer.

Van dit Perrier-huis selecteerden wij de volgende wijnen, AOC Savoie of AOC Roussette; uit de serie Cuvée Gastronomie (CG) en andere:

  • Abymes (CG) – Jacquère et non plus, typisch Savoie als op 53% van de wijngaarden in de AOC deze druif staat…;
  • Roussette de Savoie (CG) – straight-up Altesse, om U tegen te zeggen;
  • Chignin Bergeron, Fleur de Roussanne (CG) – de volle meid in de hooiberg;
  • Apremont, Fleur de Jacquère (CG) – als u wilt proeven wat echte Apremont kan zijn;
  • Chardonnay, Fleur de Chardonnay – in de typische Savoie-stijl;
  • Mondeuse (vieilles vignes, CG) – dé rode exclusieve (-) Alpen-wijn;
  • Mondeuse Arbin, Graine de Terroir (vieilles vignes, CG) – met zorg en tijd gemaakt;
  • Pinot (CG) – in de aparte Alpen-uitvoering, een van de beste gebieden voor deze druif;
  • Roussette Château Monterminod – hier kunt u niet anders dn Altesse tegen zeggen (zie hieronder);
  • Mondeuse Pure – een nieuwe stijl, modern en toch met klasse.

Over de speciale Roussette-uitgave van de gaarden van Chateau Monterminod: Dit was en is bakermat van de Altesse-druif… De wijngaarden van Monterminod werden per decreet uit de elfde eeuw aangelegd op initiatief van Sint Odilo van Cluny, om de broeders die een kolonie stichtten aan de oevers van het Meer van Bourget warm te houden. De wijngaarden liggen om het chateau, dat tegenover Chambéry op de Oost-helling een bijzonder strategische positie inneemt in de verdedigingslinies van de Savoie.
Volgens de Franse geschiedschrijving komt de Altesse van Cyprus. In 1432 had hertog Amédée van Savoie het slimme idee om zijn zoon aan de dochter van de koning van Cyprus te koppelen. Deze Anne de Lusignan had de bijnaam ‘mooiste vrouw van de wereld’ – dat heeft niks met wijn te maken maar ze nam op weg naar haar nieuwe huis chateau Monterminod, de (daar gewone) wijndruif van Cyprus mee, die door de Tempeliers aldaar groot was gebracht. Ze besloot dat de Savoie wel geschikte grond was en plantte ‘m aan; sindsdien heet deze ‘Altesse’ naar haar aanspreektitel (‘hoogheid’, jawel). De druif wordt verder nergens ter wereld gebruikt. Voorwaar dus wijn van de bakermat van de druif!
(Jancins Robinson stelt in haar Wine Grapes dat op basis van DNA-onderzoek Altesse een afsplitsing van de Noord-Savoie-eigen Chasselas is – wetenschap levert saaie verhalen dus bovenstaande ‘staat’. En Robinson noemt Perrier als één van de groten, voor deze druif dus…)

Maverisk / Étoiles du Nord