La Manufacture by Benjamin Laroche; Chablis in topformaat


Benjamin Laroche, telg uit een zeer oude Chablis-familie (sinds 1663…) werkte al van jongs af aan mee op de wijngaarden en in diverse bedrijven. Hij heeft in de breedte ervaring opgedaan met het leiden van wijnbedrijven in de Rhône, Languedoc en Bourgogne, en reisde tussendoor nog zo’n vijftien jaar (…) over de wereld en Frankrijk.
Monsieur Laroche zoekt waar hij ook komt naar de beste druiven in de wijngaarden – hij is geen erfgenaam dus is vrij om buiten de eigen familiegaarden te kijken – en vindt op onvermoede plekken de meest toegewijde wijnbouwers die zorgvuldig met hun stokken omgaan. Deze mogen dan leveren voor dhr Laroche’s hoogste-kwaliteitslabel La Manufacture.
Naast dhr Laroche zijn er nog een paar zaken- en wijnpartners die allen fan zijn van la Belle Ouvrage, de Franse traditie van vervaardiging van alleen de beste productkwaliteit. Ze brengen dezelfde strenge eisen en precisie in hun vakmanschap mee die traditioneel voor horloges, haute couture en bijvoorbeeld porselein en glaswerk werden gehanteerd.
De wijnen van La Manufacture zijn vaak net wat lichter, pietsie zuurder, net iets meer en rijkere houttonen, en een heel licht puntje mineraliteit meer dan anders. Persoonlijk vind ik dat de Kimmeridge (late Jura) donkere mergel- / kalk-bodem dat ook ‘verdient’, op deze manier beter tot uitdrukking komt.

Wij selecteerden – naast de overige wijnen van La Manufacture die wij ook kunnen leveren – voornamelijk uit de Cousu Main (middencategorie) en Haute Couture (topklasse) series de volgende (diverse jaren; fiches hier verzameld):

  • AOP Chablis Vielles Vinges; de basis maar dan serieuzer, beter
  • AOP Chablis Premier Cru Beauroy; het climat is zo’n Coin Perdu, een beetje zoals in de film A Good Year
  • AOP Chablis Premier Cru les Fôrets; idem aan de Zuid-kant
  • AOP Chablis Premier Cru Vaillons Vielles Vinges; de diepere variant van dit climat
  • AOP Chablis Grand Cru Blanchot; de verfijnde topper, ook weer van de verborgen hoek / climat…
  • AOP Côtes d’Auxerre Pinot Noir; jawel er komt ook top-rood uit de Chablis-ommelanden

Maverisk / Étoiles du Nord