Vini Lourenço – Ambachtelijke Douro

Een vondst, dit wijnhuis. ‘t Is niet groot, maar wel fijn. Heel fijn.

Begonnen toen Horácio Augusto Lourenço in 1980 terugkeerde uit Angola en de eerste stokken plantte op wat hij had uitgepeild als de ideale plekken voor de wijnbouw. En voortgezet en uitgebouwd door Jorge Miguel Graça Lourenço, de tweede generatie. De derde komt er al aan, is al actief in het runnen van het huis en het wijnmaken – de eerste en derde generatie staan niet voor niets op het etiket van de Pal Horacio Grande Reserva; de liefde voor het terroir en het vak gaat inderdaad van vader op zoon, en op kleinzoon over. De laatste tien jaar is flinke vooruitgang geboekt; aan de wijnbouw-kant met aankoop en aanplant van diverse bijna-vergeten rassen, en aan de bedrijfskant met de herontdekking van de kwaliteit van (de) Douro-wijnen in binnen- en buitenland. Op dit moment heeft Vini Lourenço zo’n 45 hectare wijngaarden, bij Poço de Canto, Vale da Teja en Pocinho, aan de Zuid-kant van de Douro (Superior), waar de rivier van gecultiveerd naar ‘wild’ overgaat.

De wijngaarden liggen tussen de 160m en 700m, en bestaan uit diverse grondsoorten (versteend leem op de lagere wijngaarden, leem/schist en graniet op de hogere); ideaal om de specifieke eigenschappen van iedere druivensoort naar voren te brengen, zonder op één paard (druif of stijl) te wedden. De lagere wijngaarden liggen wat vlakker (nou ja, afvlakkend) bij de rivier, de hogere op golvend terrein. Hierdoor kan de helling waarop de stokken staan, soms per drie rijen significant verschillen, met navenante effecten op de zonnestand en water-aan- en afvoer. Hierdoor kan de Touriga Naçional en Tinto Cão van de lagere wijngaarden soms al eind augustus worden geoogst, en de tweede of derde week van oktober van de hogere wijngaarden.
Door de diversiteit van locaties kan een ‘single Quinta’ concept niet en zijn de kosten misschien een beetje hoger, maar de aandacht voor kwaliteit en diversiteit is belangrijker…

Viosinho en Rabigato zijn de dominante witte druiven, die vooral op de grotere hoogtes tot grote hoogte komen. Daarnaast staat er ook nog Malvasia-Fina, Gouveio, Moscatel Galego Branco, Fernão-Pires, Rabigato Moreno, Samarrinho en Donzelinho Branco. Qua rood is de Touriga Nacional dominant (ja, we zijn in Portugal), naast Tinta-Roriz, Bastardo, Touriga-Franca, Sousão, Tinto-Cão en Tinta Barroca. Daarnaast is er ook nog een klein plot’je aangeplant met Alicante Bouschet.

Bij Vini Lourenço wordt speciale aandacht besteed aan het wijnmaken met ‘vergeten druiven’ die het op de hogere gronden goed doen. (Het Douro Wines Study Center, “Centro de Estudos Vitívinicolas do Douro”, richt zich namelijk vrijwel alleen op de lagere gronden.) Dit gaat telkens in kleine hoeveelheden, zo rond de 30 liter! Op die manier worden zo’n veertig (40) wijnvariëteiten gemaakt; 22 witte en de resterende 18 rood, op Quinta do Cavalinho, een wijnmakerij op 500 meter boven de rivier. Alle druivensoorten die mogelijk een goede wijn geven, worden op percelen van een halve tot een hele hectare geplant, en dus zo bedoeld slechts in kleine aantallen mono-varieties verkocht. Ook werkt men samen met klein(st)e wijnbouwers in de omgeving die op (nog) grotere hoogtes zeldzame druivensoorten verbouwen.

De rode wijnen worden in een granieten pers met temperatuurbeheersing en automatische persing gemaakt. Daarnaast is er een RVS pers, en RVS vaten met sensorgestuurde Ducellier-Isman luchtregulering, op maat gemaakt in samenwerking met een metaalbewerkingslab. Door de beschikbare kennis wordt iedere wijn op de meest passende manier verwerkt.
De witte wijnen worden met een regulier vrije-uitloopsysteem in RVS tanks ondergebracht met temperatuurbeheersing tijdens de gisting, op maat voor iedere druif en stijl.
Sommige rode wijnen worden in eiken vaten en RVS opgevoed, maar wel met aandacht om de houttonen niet te dominant te laten worden. De witte wijnen worden (nog) meer op de fruitsmaak gemaakt en op de bewaar- en rijpingspotentie op fles – rijpen op hout is dus zelden aan de orde.

Wij selecteerden uit de brede collectie vooralsnog de volgende wijnen van Vini Lourenço:

  • Rabigato – Fluweel met een hint van ruwheid in wit
  • Donzelinho, een branco met zeldzaamheidswaarde en dito klasse [fiche hier]
  • Fraga de Galhofa – Tinto met een ruw kantje
  • Tinto Reserva, de grote rode
  • Tinto Cão – voor de aparte druif
  • Pai Horácio, de grootvader aller Douro wijnen

De prijzen van de Lourenço wijnen … zijn, gezien de kwaliteit, steeds heel redelijk! Kijk maar eens wat anderen ervan vinden …:

Maverisk / Étoiles du Nord