Burrowing Owl – Een wijnhuis in zijn omgeving


Dit wijnhuis doet z’n best om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Dat betekent dat de wijnbouw voorzichtig gebeurt, heel voorzichtig. De toevallige ratelslang wordt naar elders getransporteerd en weer uitgezet; een enkele passerende zwarte beer of edelhert mag doorlopen, de ondergroei blijft staan en als er dan een nestje vogels in zit, wordt de omgeving afgezet om het nest niet te storen.
Ook wordt de ‘footprint’ klein mogelijk wordt gehouden:
De wijn stroomt in de kelders op zwaartekracht, de gebouwen zijn met respect voor de omgeving energie-neutraal (of -leverend) neergezet met zo min mogelijk impact op de natuurlijke omgeving. Alles wat maar herbruikbaar is, wordt gerecycled of ingezet voor alternatief gebruik, zelfs als het gaat om het water- en temperatuurmanagement van de hotelkamers en het restaurant.
Leest meer hier (Engels), over de environmental policies, het gebruik van de zon, de kelders en faciliteiten, … en natuurlijk de wijngaarden.
Want, let wel, we zijn in Canada midden in de Rocky Mountains maar de Okanagan Valley is bekend om zijn zéér gematigde, getemperde klimaat. ’s Winters valt er wel sneeuw, maar dat mag zeker naar Canadese begrippen niet echt naam hebben. En zomers is het regelmatig weken achter elkaar 35° en kurkdroog. Burrowing Owl’s wijngaarden liggen dan zelfs nog in een wat warme, bijna aride hoek van het gebied. Het Zuidelijk puntje van de vallei is met een paar kilometer toch wel Canada’s enige formele woestijn.

Wij kozen op basis van zelf heel kritisch proeven, vooralsnog, de volgende wijnen van Burrowing Owl:

  • Merlot
  • Cabernet Franc [fiche hier]
  • Meritage – de topwijn; de ‘Bordeaux blend’ die het kunnen van de wijnmaker moet demonstreren

En oh ja; als je wijn maakt in de leefomgeving van de burrowing owls, dan hoor je ook aan de bescherming daarvan bij te dragen… En wel als hier.

Ja dat is Dusty, heel blij met de alle zorg die het wijnhuis besteedt aan zo neutraal mogelijk omgevingsbeheer.
Al die aandacht leidt uiteindelijk absoluut niet af van het wijnmaken! We selecteerden de drie parels voor u. En zien uit naar onze volgende gelegenheid om ter plekke de nieuwe oogst te gaan proeven…

Maverisk / Étoiles du Nord