Deneufbourg – Zuid is Noord, in ieder geval anders

Het huis ‘Les Anthocyanes’ van het echtpaar Corinne en Damien Deneufbourg ligt in het uiterste Zuiden van Frankrijk, in Pollestres, zo’n 10km onder Perpignan – maar dus eigenlijk in het Noorden van (Frans) Catalonië…
De familie Deneufbourg verbouwde hier al langer druiven voor de verkoop, maar in 2009 werd besloten er zelf wijn van te maken. Met succes. Men zet nog steeds in op kwaliteit en op ‘eens wat anders’. De inzet is op gemakkelijk toegankelijke wijnen, bio en met een zekere lichtheid, wat atypisch is voor Roussillons. Geen krachtpatsers met veel houtsmaak hoe dan ook erin gestopt, da’s niks aan. Wel opvallend diepe kwaliteit en smaken die verrassen.
Het terroir is sowieso erg gunstig voor de biologische wijnbouw: Door de ligging net ‘achter’ de Pyreneeën tegen te veel warmte, maar wel met een redelijke wind het hele jaar door en droog – onherbergzaam voor parasieten en schimmels. De gemakkelijk ploegbare grond (voornamelijk schist en mergel) … heeft wel voor het bio bewerken zo’n twee à drie keer zoveel handarbeid nodig. Maar goed, dat hoort erbij. Sinds 2013 gecertificeerd; men streeft naar biodynamische certificering in 2018. Met respect voor het terroir, de mensen die er werken en er leven. Met als doel de toegankelijkheid te bieden voor de gezellige drinker. Met voornamelijk Syrah , Grenache en Marselan, in assemblages die van de gebaande paden afwijkt. En uiteindelijk met een zeer lage (sic) prijs/kwaliteit-verhouding.

Wij selecteerden de volgende wijnen van C&D Deneufbourg:

  • Rosella blanc; een volle wit [fiche hier]
  • Rosé; lekker diep
  • Marselan; fraai puur rood
  • Olympe; een hemelse Syrah-Marselancombinatie
  • Deneufbourg Côtes du Roussillon; de lekkere gebalanceerde warm fruit-variant
  • Laëtitia; de AOP Rivesaltes Grenat

Maverisk / Étoiles du Nord