Le Domaine du Muid Montsaugeonnais; tongbreker, tongstreler

In de 9e eeuw reeds gaf de zeer machtige bisschop van Langres opdracht bij de abdij van Aubigny wijn aan te planten. De kwaliteit van het monnikswerk leidde ertoe dat in de 11e tot de 13e eeuw de Heren en graven van Montsaugeon langzaam het vruchtgebruik (wijnbouw) van hun land aan de bisschoppen lieten. Het wijngebied(je) maakte daarop tijden van glorie door, tot in 1595 het château van Montsaugeon werd vernield door troepen van Langres die meer, meer, meer wilden. De eeuwen erna gleed de wijnkwaliteit zó ver af dat er eigenlijk alleen nog naar de Nederlanden werd geëxporteerd ja zo erg was het. Op de jaarmarkt te Langres werd in de 18e eeuw de neerbuigende bijnaam ‘Muid’ (‘smijt maar in het vat’) Montsaugeonnais toegevoegd… Het bezit van de wijngaarden was inmiddels ver opgesplitst geraakt over vele burgers van Langres. Toen de phylloxera langskwam, hadden al die kleine boertjes geen verweer.
Tot na zowat precies een eeuw in 1989 van helemaal geen wijnproductie, de Monsaugeonnais tien hectare her-aanplantten te Aubigny, (het ernaast gelegen heuveldorp) Montsaugeon en Rivière-les-Fosses en in 1995 twee hectare te Chatoillenot. Met de Orde van Ridders van Montsaugeonnais, op het door de geschiedenis heen zo vaak schuivende grensgebied van drie oude provincies (Champagne, Bourgogne en Franche Comté), op het oude Wolven-pad, is de geschiedenis opnieuw begonnen.
Heden ten dage komt de productie van zo’n 13 hectare met Chardonnay, Auxerrois, Pinot Noir en een beetje Gamay. De gediplomeerde, gecertificeerde wijnmakers Dominique Bernard en zijn vrouw hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het, vanaf de start, vooropstellen van kwaliteit. Dit werd al snel zichtbaar in de identiteit en de vele prijzen en erkenningen (Guide Hachette en dergelijke).

Wij kozen uit een brede range de volgende wijnen van Le Muid…:

  • Chardonnay 2015; met niet voor niets een gouden medaille
  • Chardonnay Cru d’Exception 2012; inderdaad zo goed
  • Pinot Noir 2013; ook met medaille
  • Pinot Noir Cru d’Exception 2009; uit een bijzonder jaar
  • Pinot Noir Cru de Chevaliers 2012


Maverisk / Étoiles du Nord