Ployez-Jacquemart – slapen op de Champagne

Het vooraanstaande Franse wijnmagazine La Revue du Vin de France is duidelijk, en zet Ployez-Jacquemart op de 14e plaats van alle champagne huizen — de enige boutique-producent in de top-25. Boutique… de jaarproductie is slechts 6000 dozen.

Ployez-Jacquemart is een familiebedrijf, in 1930 gesticht door het echtpaar Marcel Ployez en Yvonne Jacquemart. De huidige wijnmaker is hun kleindochter, Laurence Ployez. Een (terechte) trots voor haar product en afkomst bepalen de traditionele benadering in het wijnmaken.

Het handelsmerk van Ployez-Jacquemart champagnes is de hoge kwaliteit van de druiven die dosage nauwelijks nodig hebben om kwaliteitsfoutjes te verdoezelen. De Pinot Noir en Pinot Meunier uit de Premier en Grand Cru dorpen Ludes en Mailly worden op de velden overigens uitsluitend handmatig bewerkt. Na de oogst en eerste persing krijgen de wijnen tweemaal rust om de droesem uit te laten zakken, en door veelvuldig oversteken krijgen ze extra lucht tijdens de eerste fermentatie. Er wordt alleen maar een klein beetje gefilterd; vooral niet te fijn. Zonder malolactische gisting blijven ze lekker zuur en elegant, en de extra lange rijping (ten minste 12 maanden) op lat in diepe koude kelders onder het huis leveren een zachte mousse waar het huis bekend om is.

Onder het huis … letterlijk; in het gebouw neme men de trap de kelders in. Het huis zelf is overigens een uitstekende, verfijnd-elegante Bed and Breakfast. U slaapt bovenop de wijn die rust …

Wij selecteerden voor u van Ployez-Jacquemart:

  • Extra Quality Brut; standaard [fiche hier]
  • Passion – de naam zegt het [fiche hier]
  • Rosé [fiche hier]
  • Liesse d’Harbonville – het grootse topproduct

Maverisk / Étoiles du Nord