Wijn is fijn

[Terug naar de hoofdpagina]

Men verspreidt wel het gerucht dat ik graag champagne drink.

Ja de (Europese en Canadese) wijnimport/handel, die is voorbij. Zie de PDF-link hierna over waar dat zoal over ging. De restvoorraadjes in de schuur (de klimaatgeregelde opslag was al iets eerder exit; de schuur toen plots best vol) beginnen op te raken en het is mooi geweest – de Canada-connectie, o.a. als bestuurslid van de NCCC (zie elders), is bijna naar nul.
De resten van wat ooit een volledig uitgeruste en slick webshop was, staan op https://maverisk.nl/producenten/ en onderliggende producenten- en productpagina’s. De accijnsvergunning en de EORI-registratie – als rechtgeaarde auditor de Administratieve Organisatie van de wijnhandel doorgronden gaat immers niet zonder alle formele puntjes op de i; niet van die vage achterbakverkoop – zijn ook verlopen. Over de wijn en wijnhandel schreef ik eerder reeds deze (PDF):

De zolder is overigens ook best gevuld, maar dan met de rest (…) van m’n collectie sterke drank die ik ooit opbouwde. Waarvan nu nog slechts zo’n 250 flessen over zijn; vooral de betere cognacs en whiskies. Nog eens op te ruimen. Een aantal zijn veiling-waardig dus dat kost dan weer uit zoek tijd en zo … Zucht.

De wijninteresse verdiept zich wel, richting sowieso verdieping in de wijnchemie (koppeling stof/smaak), en met name / ook:

  1. To kick off … Eiken. Al in deze kort verwezen, maar er is veel meer: de details tellen…
  2. Waar blijft het ruimer gebruik (mede wegens klimaatbestendigheid) van de Forgotten Four in een andere van mijn favorieten? Nog slechts 0,3% van de aanplant van de vergeten vier druiven die óók mogen in Champagne. #fun om de research te doen als er überhaupt nauwelijks iets over is te vinden. Ja, ben er druk mee bezig..!
  3. Doorgaand met: Vitry-le-François en omgeving is ook een nog-aparter (dan de FF) vlekje van de Champagne, nog onbekender dan Montgueux en Sézannais-specialiteiten schat ik. Dus het bestuderen waard! Slechts een wijnmaker of negen te vinden dus da’s behapbaar… De Côteaux Vitryats komen terug als Onderwerp voor nóg weer een stukje – hiero.
  4. To continue: De invloed van luchtdrukverschillen (door hoogte) op de smaak; als hier.
  5. Natuurlijke gisten en terroirspecificiteit (daarvan). Welke invloed kunnen (sic) deze hebben op herkenbaarheid van oorsprong, en wat is too much?
  6. Verdiepingsslagen in optimalisatie van wijn/kaas-combinaties, zie ook hier.
  7. Met een zijdelingse extra interesse in Engelse wijnen (vele, veel beter dan men vaak denkt!).
  8. Ook dit ‘huis’ (zie ook hier) mag er wezen! Is namelijk van een familie van kennissen van ons. Puur natuur maar dan ook echt. Zie hier voor een voorbeeld van de kwaliteit.
  9. Mineraliteit… Ik heb zo m’n ideeën. Will follow.
  10. Een nieuwkomer in mijn studiespectrum: Kleur en wijn. Als hier. Welzeker heeft dit Nl’se trots-lab al wat. Dus niet kansloos…
  11. En met een zijspoor naar wijnfilosofie, min of meer het tegenovergestelde van de chemie-diepte. Over Beleving bij het proeven, de plaats van wijn in de cultuur (of, zowat, vice versa) en wijn als enabler en/of metafoor voor het ultieme waar filosofen naar streven. Is wijngenieten objectief te maken of blijft het au fond subjectief, en wat is Genieten Van Wijn fenomenologisch? Eindigt altijd in een variant van de discussie over Idealisme versus Materialisme – maar (mede én omdat, het over wijn gaat) har-stikke interessant ook.

Genoeg te bestuderen.
En omdat u wellicht wil weten welke wijnen Echt lekker zijn, verwijs ik naar her-en-der-recensies op Insta.

Enne ja ik heb m’n voorkeuren; wanneer komt er nou ‘es ruime import van Schwartzriesling? Waar zijn de (al snel fantastische) DOCg Cerasuolo de Vittoria‘s in Nederland? Etc. Voormalig Oostblok: OK … zitten goeie tussen maar na hype-cutting is het wel zoeken. En de Engelsen, daarmee is het juist andersom. Een most British Huxelrebe – de rabarber knalt eruit. Dat soort dingen dus…

En omdat de KvK-registratie gewoon doorloopt, kan ik nog steeds (gratis) langs allerlei ‘B2B’-/Voor-Professionals-only proeverijen en zo; niet te shabby.

Desalniettegenstaande, teach me (about) anything over (craft) vermouths, whiskies, gins, rums, marcs/grappas, koffie, et al. ..! Niet de 101 of 201 basics, maar de 401+ tot 501+ cursussen. Whiskies: Ook de Japanse, Franse, US non-bourbons, craft Canadians etc. Koffie: Welke Braziliaanse, Colombiaanse, Panamese of Nicaraguaanse onderscheidt zich? Welke aromawielen zijn er, voor die dingen, en laat eens wat proeven op de subtiliteit van de buitenste ring daarvan… Enne, graag ook info over Barolo Chinato / vermouth (Turijnse, Chambéry, Reus) / Americano en vergelijkbare bitters.
We zoeken nog naar mogelijkheden om veel méér cocktails(maken) te kunnen oefenen.

Nota bene, proeven is niet veel drinken laat staan zuipen..! Ja, vroeger… toen kon ik wel wat hebben. Overigens nooit over enige grens gegaan, da’s nooit Stoer geweest van wie dan ook en ‘t is niet comme il faut. Tegenwoordig kom ik nog niet aan het (wetenschappelijk-medisch bewezen gezondheidsoptimale!) gemiddelde glaasje rood per dag.

Terwijl er nog zo oneindig veel meer over wijn te bespreken is. Niet ad fundum (kleuters) maar ad infinitum. And beyond.

[Terug naar de hoofdpagina]

Maverisk / Étoiles du Nord