Gold Hill – het beste van de gouden heuvel

Gold Hill opende in 2009 maar de traditie erachter begon eigenlijk al veel eerder, heel veel eerder – 8000 jaar geleden, in de Indus-vallei. De condities voor landbouw waren daar behoorlijk vergelijkbaar met de huidige in de Zuidelijke Okanagan; precies-goed in de verhoudingen van temperaturen, hoogte, grond en wind.

De grondleggers van Gold Hill, de gebroeders Sant en Gurbachan Gill, zijn landbouwers uit de Indus-vallei en staan in een (fruit)boerentraditie die … tot in de mist der tijden teruggaat en dat is in de Indus waar ook het schrift en dus geschiedschrijving werd uitgevonden, nogal een eind. Fruit telen zit in hun genen. Sant verhuisde als twintigjarige (hij is nu redelijk op leeftijd) naar British Columbia en reisde direct door naar de Golden Mile fruitteeltzone alwaar hij begon te telen. Zijn jongere broer Gurbachan volgde kort daarna.

Aanvankelijk gingen hun druiven naar diverse wijnmakers in de omgeving, die graag afnamen omdat de broers het het microklimaat en de droge, stenige grond uitstekend wisten te begrijpen. In de loop der tijd kochten ze er grond bij die ze ook met stokken beplantten. De business van verkoop aan de betere wijnmakers bloeide maar de broers hadden grotere plannen.
In 2009 besloten ze met steun van hun familie hun eigen wijn te gaan maken. Voor de locatie kozen ze een plek midden tussen hun beste wijngaarden op de hellingen van de Golden Mile, tussen Oliver en Osoyoos.
Ze noemden die Gold Hill vanwege de plek op dit roemruchte stuk – en omdat ze de beste wijnen wilden maken, de gouden standaard.
Wij selecteerden vooralsnog de volgende wijnen:

  • Chardonnay – een benchmark, All Canadian gouden medaille 2016;
  • Cabernet Merlot – All Canadian gouden medaille 2016 en Zilver op de International Wine & Spirits competition 2016;
  • Meritage – de Grand Vin Family Reserve, Lieutenant Govenor’s Award BC 2016

Maar … Geen links. Heb er nog weinig van, en die drink ik lekker zelf op. Bovendien worden ze alweer wat langere tijd geïmporteerd door een ander who shall go nameless omdat ze marktongebruikelijke handelspraktijken voeren.

Maverisk / Étoiles du Nord