Welke champagne bij uw sigaar (en v.v.)?


[Terug naar Wijn is Fijn]

[Pagina in ontwikkeling!]
Hier volgt vanalles over paring van sigaren met champagne. Dus. Zoals eerst een introductie, over hoe het tot voor kort moest gaan. Waarna we belanden op een fraai analyse-gebeuren, waaruit we verder bouwen richting finale, de geoptimaliseerde combinatoriek.


Zo is er natuurlijk anecdotische informatie. Champagne Decotte Augé raadt bij haar cuvée Clos Village (jawel, een Clos…) Millésimé 2012 behalve een gekookt eitje … met uiteraard truffel, of ballotine van konijn met een worteltje en komijn of een notentaartje, vooral ook een Nicaraguaanse Pitbull Carlito aan. Excellent choice old sport. Dat kom je niet zo vaak tegen.
Sommigen proberen het met stille wijnen of nog breder. Dat werkt wel, met mooi gerijpte voorbij-caramellige cognacs of soms met whisk(e)ys en zo, maar ja; het blijven losse voorbeelden en er zullen weinig lezers zijn die ofwel betreffende rookwaar bij de hand hebben en er in een handomdraai/kelderbezoekje de betreffende wijn(en) bij kunnen pakken, ofwel andersom. En dan moet het maar passen waar men trek in heeft; dat is toch aanleiding voor een wat fijnere bepaling met nuance.
Anderen komen met algemene aanwijzingen – en missen de diepgang richting goede match-criteria.
Neem het volgende lijstje, at face value overgenomen:

Rookwaar Bubbelwaar De combi beoordeeld door een Expert
Davidoff Anniversario Veuve Cliquot Rosé (NV) Hopende op iets Nature’s anders op voorhand vast te zoet
Montechristo White Churchill Pol Roger Champagne Just any van PR ..? We nemen aan de Cuvée Sir Winston; passend. Een set (dic; er zijn vele Churchills) bij een set (PR) die we begrijpen. Maar welke bij welke ..?
Underground Shade Gran Toro (sic) Piper Heidsieck Brut ’98 We nemen maar aan dat de Vintage (millésimé) wordt bedoeld; die is inmiddels beter als zelfstandig object proefbaar of over the top
Le Flaneur Corona Gorda (sic) Salon Cuvée S 2002 Idem; zonde Salons zijn altijd puur op-zich-proefwaardig, en ‘gorda’ is q.q. te veel. Bovendien van La Flor, waarschijnlijk; La Flaneur bestaat niet.
1502 Emerald Collet Art Deco (Brut) Mwah, ik snap ‘m wel maar.
Davidoff Grand Cru (serie) Bollinger Special Cuvée Een beetje allemansvriend bij allemansvriend, eh? Als is de SC wel een goeie ballpark-keuze op zich
El Rey del Mundo Piper-Heidesieck (sic) Brut Cuvee (sic) Ach. Iets re-de-lijk moois met ; altijd goed ..?
H. Upmann Ingot Rosé Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2008 Alleen als het Moet. Overigens geen slechte wijn maar ófwel 2006, ófwel Rosé… Vraag me bovendien af of het profiel van de Ingot wel past.
MBombay Kisara (sic) Perrier-Jouet Grand Brutt Here (sic) Ah, ja, die. Te licht.
Fuente Fuente Opus X Dom Perignon Vintage 2006 Men bedoelt de Brut? Alle DP is vintage. En de Opus X is wéér een serie, met nogal wisselend profiel dus qua match..?
Ashton ESG (Estate Sun Grown) Krug Grande Cuvée Ah, het rijtje name droppings gaat verder. What’s with de series, met allen zo verschillende profielen?
Padron 80yrs Perrier-Jouet Belle Epoque 2008 Een buen Padron dan wel. En een bubbel om des fles willen? IIG is de 2014 nog wél te krijgen.
Hoyo de Monterrey Petit Robusto Gratien & Meyer Cuvée Flamme Ah, niet Alfred G dit keer eens. Bovendien; geen echte Ch.

Saai hè? De vier source-linkjes leiden tot allemaal deze zelfde set of een deel ervan… En nogmaals; het zijn losse voorbeelden. Wie deze van links naar rechts en/of van rechts naar links ‘allen’ op voorraad heeft … heeft geen bijzondere smaak want het is een beetje van alles wat; onkenmerkend voor een serieuze (meer dan een beetje fijn)proever.

Maar wat we zoeken is een duidelijk spoorboekje zodat vanuit ieder station duidelijk is over welke wissels we bij een topbestemming komen. Zodat men wat kan passen (‘voorgeschoteld krijgen’ zou toch moeten worden vermeden) bij een eigen wens/keuze in een van beide zijden.
Een prima start daarvoor vond ik in/op Holt’s Clubhouse; hier. Want waar het UC Davis aromawiel toch wel bekend mag worden verondersteld dezer dagen en breed beschikbaar is, was er op andere terreinen weinig échte vergelijkbare ontwikkeling. Tot nu, lijkt het, dus. Want het door Holt’s gepresenteerde wiel biedt toch wel prima aanknopingspunten voor betere matches niet zijnde lucifers.
Op een eenvoudige wijze: Bepaal wat men als leidraad neemt; als leidend product. Voorhanden maar hopelijk toch op eigen keus. Weeg daarvan het profiel, kies het profiel wat men ertegenaan wil zetten en kies dan op basis daarvan het tweede product.
[Hier volgt nog enige uitleg en wellicht voorbeelden]

Enne, heb net een doosje Olifant corona’s aangeschaft; wordt de ballpark/benchmark voor vergelijking. Men heeft er bovendien veel meer kennis en vooral inzicht in smaakprofielen dan men toe wil geven. Er zal nog veel navraag worden gedaan. Er men verkoopt er reeds een Larmandier Bernier – allesbehalve kinderachtig!
Deze corona zou ikzelf, enigszins aansluitend bij het oordeel van de maker, beschrijven als [Nog in te vullen], waarbij ik een champagne met een profiel van [Nog in te vullen] zou kiezen. Men denke aan een [Nog in te vullen], mits verkrijgbaar en mits u het met mijn keuzes eens bent…

[Terug naar boven]


[Hier volgt een stuk over analyse van de aromas en smaken van sigaren, op zich. En hoe dat ook voor champagnes op te stellen is, in versimpelde vorm of tot en met het mega-aromawiel voor beide apart. Of eerder, voor de ene kant en dan te zoeken naar iets dat daarbij aansluit… Zoveel is natuurlijk al wel duidelijk: we zoeken aansluiting want contrasten leiden al te vaak tot rare afwijkende smaken, over en weer. Dat botst en dat willen we niet. Het is dus wat makkelijker dan met wijn-spijscombo’s waar je soms wél voor een (op een of meer maar niet noodzakelijkerwijs alle dimensies) afwijkende karakterisering kiest – afgezien van de feitelijke smaak die bij wijn-spijs dan zomaar buiten beeld kan zijn gevallen ..!
Maar zó gedetailleerd haalt wel de lol van proeven af. En een perfecte match zal niet te maken zijn – al is het alleen al doordat de beter bubbel koel (niet koud) is en de betere sigaar(-rook) toch qua temp daar flink bovenuit gaat. Dat doet wat met de gustatore en ortho- en retronasale olfactorische sensatiebeleving. We kunnen het dan beter platslaan en Mild Bij Mild aansluiten..?]

[Terug naar boven]


[Hier volgt dan een meer praktische analyse van box plot naar aroma én taste wheel conform Cigar Sense (én met Holt’s mineraliteit etc erin verwerkt), en vandaar naar een geïntegreerd aromawiel (incl Holt’s veel-meer-detailwiel(en)) waarbij een aromawiel van de ideal champagne kan worden gelegd; per type champagne een typisch voorbeeld geven (van aromawiel). En dan per ch-aromawiel terug naar dubbel sigarenwiel naar sigaar. Te “toetsen” aan de hand van bovenstaande voorbeelden.
Dat houdt het overzichtelijk, doenbaar, en toonbaar voor klanten in je winkel.]

[Terug naar boven]
[Terug naar Wijn is Fijn]

Qua bronnen leunen we voor bovenstaande stevig op Holt’s en Cigar Sense. Plus Glass of Bubbly, without saying.

Maverisk / Étoiles du Nord