Z-geenZ-P

Oh wat zijn alle reclamemakers blij dat ze een nieuw speeltje hebben gevonden. De “ZZP’er”.
Die oh zo zelfstandig is, óf een sukkel.

Want, laten we wel wezen:

  1. Een ZZP’er is een zielig type omdat ‘ie zonder personeel z’n (sic) winkel draaiende moet zien te houden en nergens verstand van heeft behalve wat liefde voor z’n producten. Úren staat ‘ie in de winkel te wachten tot er een klant binnen dreigt te komen. Ondertussen moet ‘ie met alles, ja echt álles, eromheen worden geholpen, van KvK-registratie tot en met marketing (kleuterwebsite en ‘SEO’ dude!) en boekhouding maar vooral allereerst van al z’n geld;
  2. Een ZP’er is een Zelfstandig Professional, iemand die geen baasje boven zich nodig heeft om op willekeurig niveau in andere organisaties diensten te leveren – tot en met advies aan de Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur, daar opererend op ten minste gelijk en waarschijnlijk hoger niveau van discours anders zou het niet raadgevend zijn. De administratie, ach die is minimaal en eenvoudig. Winkelruimte? Neuh. Gas/licht/water/werkkameraftrek ..? Ach, dat krabbelwerk, laat maar zitten.
  3. Meer smaken zijn er niet. Degenen die ZP’ers uitmaken voor ZZP’ers, zijn toch meestal degenen die zelf wél een baasje boven zich hebben moeten om als loonslaaf te worden gemicromanaged met de schijn (sic) van ontslagbescherming omdat de grote boze wereld anders veel te ingewikkeld en Eng is, en dermate kleingeestig zijn dat ze niet kunnen begrijpen dat anderen er anders over kunnen denken.
    Dat er zo veel geduwd wordt tegen ZP’ers, is niet omdat er zo velen zijn die in schijnconstructies hangen want als die er niet (zouden) zijn, zouden wel vele andere, duisterder, wegen gevinden worden om mensen te lozen; da’s van alle tijden, blijkt. Maar het is uit jaloezie, uit het instinctieve gevoel dat de werkelijke ZP’ers te vrij zijn en niet onder de plak van de ‘vakbeweging’ zitten. Want die laatste is de enige die hard roept, uit (doods)angst slaafse volgers te verliezen voordat via een tussenstapje in de politiek het grote geldgraaien-om-niets (eigenlijk: bij nu eindelijk blijkende volslagen bestuursincompetentie) kan beginnen.

Got it ..?
En ja, type 1 verdient bescherming – maar niet met, zeer zeker eerder tégen, een minder dan halfbakken alternatief voor of terugkeer naar de VAR-chaos/nog-niet-eens-schijn-oplossing.
En type 2 heeft daar sowieso een behoefte aan die, naar boven afgerond, veel kleiner dan nul komma nul is.

Kappen dus, met dat gezZp. Tijd dat hét-scheldwoord-van-2017 wordt vervangen door iets doeltreffends.

One thought on “Z-geenZ-P”

  1. Pingback: Fully loaded

Leave a Reply